~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...............................................................σελίδες για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Επιμέλεια: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κ ο ι ν ω ν ί α

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Αβραάμ Ορτέλιους: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά με doodle η Google ...


Αβραάμ Ορτέλιους, ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα ...

Ο Φλαμανδός Αβραάμ Ορτέλιους υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της χαρτογραφίας. Το 1570 δημοσίευσε τον πρώτο σύγχρονο άτλαντα («Theatrum Orbis ...
Στον δημιουργό του πρώτου άτλαντα, Αβραάμ Ορτέλιους, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Ο Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος θεωρείται «υπεύθυνος» για τη σχεδίαση του Theatrum Orbis Terrarum (Θεάτρου του Κόσμου).


Η καταγωγή του ήταν βαυαρική, από το Άουγκσμπουργκ στον σημερινό νότο της Γερμανίας, αλλά γεννήθηκε -σύμφωνα με τη Wikipedia- στις 14 Απριλίου του 1957. Άρχισε τις σπουδές του στον θείο του Γιάκοπ φαν Μέτερεν και στη συνέχεια εμπλούτισε τις γνώσεις του, μαθαίνοντας ελληνικά, λατινικά και μαθηματικά.
Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης και εκεί απέκτησε μια πιο… στενή σχέση με το χαρτί. Στις 20 Μαΐου του 1570 τύπωσε την πρώτη έκδοση του Theatrum Orbis Terrarum, τον οποίο 42 φορές, τα επόμενα 42 χρόνια, σε επτά γλώσσες.
Ως το τέλος της ζωής του δημοσίευσε αρκετούς χάρτες, ενώ το 1575 έγινε επίσημος χαρτογράφος του Ισπανού βασιλιά, Φίλιππου Β΄. Στον Ορτέλιους πιστώνεται πως ήταν από τους πρώτους χαρτογράφους που πρόσθεταν τις πηγές και τα ονόματα των δημιουργών των αυθεντικών χαρτών.
Για να ανοίξει τους ορίζοντές του, αλληλογραφούσε παράλληλα με επιστήμονες και ουμανιστές από όλη την Ευρώπη, κάτι που τον κατέστησε ως έναν από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της εποχής του.
Ο Ορτέλιους, που είναι το πρόσωπο του Doodle της Google άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιουνίου 1598 και πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα.

~~~~~~~~~~~
Αβραάμ Ορτέλιους
Χαρτογράφος
Αποτέλεσμα εικόνας για Αβραάμ Ορτέλιους
Ο Αβραάμ Ορτέλιους ήταν Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος, ο οποίος αναγνωρίζεται ως δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα, του Theatrum Orbis Terrarum. Η καταγωγή του ήταν από το Άουγκσμπουργκ.Βικιπαίδεια
Γέννηση14 Απριλίου 1527, Αμβέρσα, Βέλγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου